Julskyltning

Lång dag har det varit idag. Hade jag inte haft sovmorgon så tror jag nog jag redan hade varit i sängen nu!

Kl: 10:00 fick hästarna morgonpåfyllning sen åt jag frukost o sen gick jag o anja ner till hästarna igen för att ta Bertil, Mia och Fabi ut på en runda! Allt gick bra tills vi kom till en stor grön äng, då fick Mia fnatt och bockade o sprallade rejält, hon hade kul! 
Jag barbacka på bertil hade fullt upp med att hålla balansen, ha koll på bertil o få Mia att skärpa sig, inte lätt var det men det gick, Får säga att jag her rätt bra balans för jag satt kvar o hem kom vi!

Sen fångades "skitpållarna", en fjordhäst ska vara gul till färgen. Göte o HAsse var idag SVARTA. Då vi skulle iväg till Tomelillas Julskyltning så fick dom snällt få en tvätt, men inte ens det fick dom rena, så tur var skulle dom ha täcken så det mesta skit syntes inte!
Ialf iväg till Tomelilla kom vi, framme 14:00 i Parken. Tog oss en runda runt torget med pållarna, dåligt med folk och inga affärer hade nått kul. Tråkigt. Red tillbaka till parken och åt lite middag, medans pållarna fick stå i transporten o smälta intrycken från första rundan!
Sen från 15:00-18:00 red vi vaje halvtimme några varv runt torget i bodstadsområdena runtomkring, efterhand som kl blev mer kom det mer folk, mer musik, mer liv!



Hästarna sköttre sig exemplariskt idag,
Hasse var lite skeptisk i början till det hela men med Göte vid sin sida så brydde han sig inte om sakerna utan började njuta av uppmärksamheten!
att Göte älskar uppmärksamhet visste jag redan och han verkligen älskar att visa upp sig. Han bara lunkar på med sina renhorn o bjällror med spetsade öron o ju mer folk som tittar o pekar desto störrre blir han! 3-år och är så cool!



Blev många klappar till pållarna och God-Jul hälsningar. Många glada leende når vi kom!

Men nu är jag trött, sitter i soffan med en Dansk Julöl, Marabouchoklad o tittar på 5:ans vem kan slå filip o fedrik.


Cara Mia

Mia är som sagt under inridning. Har inte kommit så lång i den fasen då hon är en dam med mycket egen vilja som testar en konstant så mitt tålamod är på prövning!

En sak som jag inte lyckas med just nu men som Anja kan få göra utan problem det är en sån grundläggande sak som att LYFTA HOVAR. Hon VÄGRAR lyfta hovarna när jag ber henne om det, Totalt blåvägrar.
Men med Anja så lyfter hon så snällt. 

Men så här långt har jag kommit med henne:

√ Lyckats befästa longeringen
√ Lyckats befäta röstkommandona till 99%
√ Acceptering av longeringsgjorden utan bockningar
√  Börjar acceptera bettet med inspänningstyglar (helt lösa)
√ Travat över travbommar, superduktig, Visar talang!

√  Sen idag har hon för första gången gått som handhäst! Och hon gjorde det med BRAVUR!
Jag red Bertil som är en erfaren klippa som vet precis vad det går ut på att lära andra att gå som handhäst och han är så duktig på det! Finns nog ingen som är så stabil som han!
För:
Kommer handhästen för långt fram och inte lyssnar på mitt tillbakatagande så luftnafsar han varnande efter handhästen och ber den dra sig tillbaka. Kommer handhästen för långt bak och inte vill gå framåt så piskar han med svansen tills handhästen kommer på sin plats igen!
Älskade Prins Bertil!


(Mobilbild-dålig kvalitet)

Så nu ska Mia få komma ut lite i världen för att bygga mer muskler och kondition.
Fattas bara ett ridhus med löshoppningsmöjligheter.....


Pyssel o synålar i skitvädret

Sytt mina Jul-ländtäcken nästan klart, fattas bara fästanordningen till sadlen!



Imorgon ska dom prövas för att se om det ändring behövs göra o sen ska dom få "invigas" på söndag då vi ska ha lite ponnyridning i Tomelilla på Julskyltningen!


Shopping!

14:00 slutade vi jobbet hos Ullstorp Arabians så då stack jag o anja till morsans jobb, åt goda
danska frikadeller "mums".
 Duschade o gjorde oss lite iordning för en tripp till malmö!
På schemat stod
*Hööks
*Biltema
*Öb

På Hööks fyndade vi lite grejor!



Ridbyxor: 2par för 100kr/st, 1 par 249kr
Crw tröja: 20kr
Strumpor 3pak: 29kr   (2st)
Lädergrimma: 125kr/st   (2st)
Martingal: 30kr
Blå grimma (st: shtl): 20kr
Hästgodis: 35kr resp 10kr


På Biltema



Parrafinolja
Elkabel 25m
Stickontakt
Samlingskontakt
Karbinhakar

Så nu kan jag ÄNTLIGEN fixa så att jag kan få ner el till lösdriften, är väldigt drygt att inte ha ljuse där nere när man kvällsfodrar eller om man skulle vilja longera lite en sen eftermiddag.
Men till helgen är det slut med att gå i mörkret!!!


På Öb blev det en massa smått o gott!
Men i blivande hästväg

2 jul fleecepläddar som ska sys om till schabrak/ländtäcke!
Lite glitter


Varit en lång dag så nu kallar sängen, upp imorgon 06:00 för att hinna rida en omgång innan jag o min syster åker till Ullstorp Arabians.
O sen hem efter lunch o rida nästa gäng pållar!

Godnatt o sov gott!


Uppdatering Göte

Ja, vad ska man säga....INTE EN ENDA KOMPLIKATION...

Kollade honom 4ggr/h fram tills 02:00 sen var jag så trött så vaknade inte när kl ringde vid 03:00. Men kl 04:00 vaknade jag ialf o gick ut, o då det gått 12h sen han åt betforen o inget hänt så fick han komma ner till flocken igen! Då blev han glad den lille skiten!

Men hur är det möjligt??
Jag är jävligt glad att ingenting hände men shit asså, han kunde ha fått
*Foderstruppsförstoppning vid ätandet
* Sprängd magsäck
*Stopp i tarmarna som gett kolik/tarmvred
*Sprängda tarmar

Men ingenting hände.






Helsingborgs Djursjukhus next???

FAN FAN FAN, Ja nu svär jag rejält.

Ng mellan 16:00-17:00 har Göte har lyckats ta sig in i foderkammaren o fått i sig över 20L TORR Betfor (som fanns i en plasttunna med extra svårupptagligt lock, längst in i ett hörn)

FAN FAN FAN

Har lyckats få i honom 10L vatten, dock har jag bara haft 1.5L Parraffinolja hemma så nu väntar jag på att min granne ska komma med ytterligare 5L.

Rings Hsb som faktiskt tyckte vi skulle avakta o se vad som händer, men får han minsta lilla tendens till kolikänningar så åker vi in.... Tacka för att det finns försäkringar!

Fick beröm av den Hsb.veterinären jag pratade med för att jag lyckades få i han vatten+parraffinolja så snabbt, men det tack vare att jag hade parraffinolja hemma liksom! Som man alltid ska ha om man har häst...

+ det är helt otroligt att han lyckats äta över 20L utan att få foderstrupsförstoppning, jag fattar det inte. Helt makalöst. Aldrig varit med om nått liknande...

Så håll tummarna att han överlever detta.


Anjas Agilityponnyer.


Budde

Mini Shetlandshingst

Född -00

Stam: Okänd
 


Linus

Shetlandsponnyhingst

Född -08

Stam: E Budde U: Lina Ue: okänd


Dessa 2 underbara ponnyer bor på Ullstorp Arabians, Tomelilla.
Då dom inget annat gör för tillfället än agerar boxupptagare så tänkte vi börja träna dom i ponnyagility och Linus har TALANG! Han är 1år och har inget gjort/lärt sig med nått innan.
Idag tränade vi för första gången att gå över ensilageplast och kollade på däcket. No Problemos!
Så akta er som kommer delta i Skånes Ponnyagility Tävlingar för han o Anja kommer vara vassa!

(Då jag är domare i Skånesagility"förening" så får jag inte delta inom tävlan. Så det överlämnas till min syster Anja!)

skanesponnyagility.webs.com

Budde därimot är ng försiktig av sig, litar inte helt på nya människor. Så måste bygga upp hans förtroende först innan vi begär för mycket av honom.
Men när förtroendet finns kommer han bli ganska farlig med!
Men gud vad han är söt o han har en man som heter duga.

O sen så ska dom båda tränas för att köras in så småningom!


Jobba vart??

Sökt jobb sen i sommras. Har varit tomt på jobbfronten och inget intressant har dykt upp alls som jag kan ta mig an. Förutom nu, plötsligt 2 jobb är av intresse som jag varit och hälsat på idag och nu har jag beslutångest.

1: Hästskötare hos en hoppryttare här på österlen. Kommer ha full ansvar för stall och hästarnas skötsel. Inget jobb jag kommer lära mig något av, finns kanske en liten möjlighet för vidare "befodring" men inget troligt. Bra arbetsförhållande som ett stall nu kan ha. Finns inte rum för misstag/fel.
Jobbar dagtid, dvs kommer först ha tid till mina egna hästar eftm/kvällstid=mörkt.
Det enda som talar för det är att jag jobbar för mig själv och ger en bra merit på papper om jag gör ett bra jobb då ryttaren är välkänd samt ok hästskötarlön.

2: Hästskötare och träning i ett arabstall mot galopp. Jobbar med en annan person i skift om stallsysslorna och därefter jobb med att sätta igång hästar, hantering av unghästar, inridning mm. Trevliga ägare, lätta att ha med att göra och förnuftiga. Ng tyngre arbetsförhållande men ändå relativt enkelt, har jobbat med värre förhållande. Då det jobbas i skift finns det möjlighet för mig att fixa mina hästar på dagtid vissa dagar. Lön mindre än 1:an. Jag får lov att träna/utbilda hästar vilket är det jag vill i framtiden men det är i "fel" hästkategori jag kommer jobba med samt at det är på en så låg nivå som jag inte kan lära mig så mycket av, dock kommer jag bli säkrare i det jag redan kan. Trevligare atmsofär än 1:an

Hur göra????
Vilket jobb ger bäst framtidsmeriter??


Presentation Av Mina Hästar


♥Prins Bertil♥

Ras: Nordsvensk
Född: 1997
Kön: Valack
E: Okänd Ue: Okänd
Utb: Msv/Lb. C-Trec


Bertil kommer från Dk. Jag lärde känna honom som 3 åring i Dk då han fanns på min "semester sommar gård" 
Han gick som sällskapshäst på gården och gjorde inget än att äta. Jag blev förälskad första gången jag såg honom och jag började "leka" med honom. Resultatet blev tillsut att jag hade ridet in honom och dom nästkommande sommrarna som kom befan jag mig i Dk hos bertil och bättre tid har jag inte haft!
Birgitte som ägde honom på den tiden blev tyvärr sjuk i cancer, fanns inte en chans att hon kunde behålla alla sina hästar (10st) så var tvungen att sälja alla. Dock kunde hon inte förmå sig att sälja bertil pga av hans bakgrund (vanvård) Men hon såg en utväg och den vägen var att hon ville ge bertil till mig. Då hon visste att trots jag inte kunde mycket om hästar så var jag o bertil enade för varandra och han aldrig skulle få lida för nått hos mig.
Så -2003 kom bertil till sverige!


Så jag har själv utbildat bertil till det han kan, och han har utbildat mig till det jag kan. 
Så Utan bertil hade jag inte kunnat det jag kan idag 
Utan bertil hade jag inte haft häst(ar)
Utan bertil hade jag inte haft ng utbildning
Utan bertil hade jag nog inte levt






♣ A.I Bumbulis ♣



Ras: Varmblod
Född: 2001
Kön: Valack
 E: Dylan Lobell Ue: Noble Victory
Utb: Lc/Ld



Bumbi kom till mig hösten -08. Kommer ifrån ett stort travstall i skåne där ägaren skulle skära ner på antalet hästar i verksamheten och det genom att skicka dom oönskade o ikke presterande hästarna till slakt.
Bumbi var definitivt en av dom då han enligt dom var galen. Men av alla dom hundra hästar jag o min syster tittade på så vart det bumbi jag föll för, både exteriört mässigt ur ridhästsynpunkt men även för han ögon. Och jag kommer aldrig ångra att han kom hem till mig. Vilken häst han är! Snällare än snällheten själv och så trevlig att jobba med. Gör alltid sitt bästa. Har en hög ridbarhet och är snart tillräckligt utbildad för att kunna tävla lokal dressyr nästa år!







♦ Comeet ♦



Ras: Fjording
Född: 2006
Kön: Valack
 E: Balony Ue: Gardar
Utb: Lc/Ld. Körd



våren-08 såg jag en annons på nätet om en fjording till salu, var lite inne på hästköpartankar för att hitta en häst att träna upp för senare försäljning. Varför inte börja med en fjording- en komplett allroundhäst!
Så i anslutning med Gtb.horseshow åkte vi och tittade på honom.
Ingen trevlig syn som vi möttes av, gick på lösdrift med några andra fjordingar
Hästarna stod samlade runt hösilagbalen som vart utställd mitt i knähög lera. Göte stod utanför och fick inte komma till samt så hade han nosdelen på grimman i munnen coh fått stora sår i mungiporna samt stank ruttet ut munnen, han hade viss haft den där ett tag.
Valet var enkelt, trevliga ögon så han skulle med mig hem!
Idag som 3-åring är han inriden/inkörd. Grundutbildad Lc/Ld.
Ska till nästa år ut o debutera hoppning!










◊ Cara Mia ◊



Ras: Sv. Halvblod
Född: 2006
Kön: Sto
 E: Cardento Ue: Tamburin
Utb: Hanterad




Jag äger inte Mia, har henne på foder.
Då jag vill satsa lite på min ridning och framförallt hoppning så behöver jag en häst som har kapacitet. Om Mia har det vet jag inte än men hennes stam talar för det ialf!
Mia Kommer från stuteri Kumlaby på Visingsö. Hade ett tag tittat på foderhästar innan annonsen på Mia dök upp. Fick bra kontakt med ägaren och när jag åkte upp med bertil till Söderköping för att delta i Trec.Sm:et så tog jag båten över till ön för att titta på henne. Hade 35min på mig innan båten gick tillbaka o det var nära jag missade den för tiden gick fort när jag o ägaren pratade om allt o ingenting! Ialf Mia verkade vara en trevlig häst med Ja, trevliga ögon! Så Efter att jag ridet Sm:et så blev det ön på tillbakavägen och 1 häst till i transporten!
Så nu ska damen matchas till 3-årstestet och dörefter får jag se vad som händer. Självklart kommer hon fortsättas utbildas men beroende på vad som sägs på testet o vilken kritik hon får så funderar jag på att betäcka henne.





Robietail



Ras: sv.halvblod
Född: 2001
Kön: Valack
E: De La Gardie
Ue: Cortez
Utb: La/Lb




Robban har jag också på foder. haft honom i 1år nu. Tyvärr sorgligt nog så ska han lämnas tillbaka vid årskiftet pga stora juridiska problem med ägaren ang en skada i våras. Precis innan skadan (vrickning av kotled/kronled/kotled i hagen) var vi redo att debutera lokal hopp/dressyr. Nu är han frisk igen men pga ägarproblemen har jag inte vågat börja rida/träna något.









Hasse



Ras: Fjording
E: Ue: kommer ej ihåg men han har stam
Född: 2004
Kön: Valack
Utb: Rakt fram

Ej min häst, är min grannes men jag tar hand om honom! En snäll drummel som är en äkta fjording! 



RSS 2.0